2008-07-02

Back on track

Allsvenskan igång igen! Inte en dag för sent. Och med tempo kommer det att bli också. Fem matcher för KFF de närmaste två veckorna och totalt åtta i juli månad. Gefle kommer bli tufft men det känns som om tre poäng ligger i luften.

Luxemburg i UEFA-cupen! Av de lag vi kunde lottats mot så var alltså Racing FC det lägst rankade laget (en UEFA-koefficient på 0.495 mot Kalmars 4.518). Så nog var det en bra lottning. Dessutom slipper man en mentalt påfrestande resa till typ Färöarna eller Island. Jag har sett över den framtida vägen i UEFA-cupen och i grova drag ser det ut så här:

Matchen (och returmatchen) mot Racing är alltså den första kval-omgången för UEFA-cupen. Naturligtvis MÅSTE vi under alla omständigheter gå vidare härifrån.

Den andra kvalomgången (som kommer spelas andra halvan av augusti) kommer bli lite svårare. Om vi pratar sannolikhet så är chansen ungefär 60% att vi får möta ett motstånd som är av hög allsvensk klass. Vi pratar topplag i Norge och Danmark samt några vinnare från Intertotocupen. Ca 10% chans att vi för möta ett avsevärt bättre lag som Hertha Berlin eller Man City. Vi har en ungefärlig cans på 30% att få möta ett motstånd som håller botten-allsvensk klass (eller sämre), vi pratar här lag från Finland och baltikum. Vi får hoppas på en del skrällar i första kvalomgången, då ökar nämligen sannolikheten att vi hamnar i den seedade gruppen, vilket vore en oerhört stor fördel. För att det ska hända behövs en 4-5 skrällar i första omgången, vilket inte är särskilt sannolikt. Chansen att vi går vidare från andra kvalomgången uppskattar jag till ca 50%.

Går vi vidare från andra kvalomgången så är vi inne i den riktiga UEFA-cupen. Då väntar ett dubbelmöte mot ett lag som till 95% sannolikhet spelar i toppen av de bättre ligorna i Europa. Ingenting sämre än FC Köpenhamn kan vi räkna med. Värsta tänkbara scenario skulle vara Milan, Sevilla, Ajax, Valencia, Tottenham etc. Med lite tur kan vi kanske få ett hollänskt lag som tex Heerenveen. Sannloikheten att vi går vidare in i UEFA-cupens gruppspel är inte direkt stor. Skulle vi dock göra det så kan vi alltså se fram emot fyra nya härliga europa-matcher, varav två hemma (nåja, Borås).

Så ser det ut!

Först ska dock Gefle besegras så vi kan se fram emot ett Champions League-kval nästa år istället!

För vidare läsning om UEFA-cupen rekommenderas: XS4ALL, Wikipedia samt UEFA-cupens officiella.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar