2009-03-09

The verdict is in, vad väntar nu?

Ja, det är frågan. Följande är läget.

"Den klagande" har nu en viss tid på sig om han vill överklaga Kammarrättens beslut att inte pröva målet. I vanliga fall (vilket jag antar att detta rör sig om) brukar den tidan vara tre veckor. Om "Den klagande" efter dessa tre veckor inte överklagat Kammarrättens beslut kommer kommunens borgenåttagande vinna laga kraft.

Om "Den klagande" däremot väljer att överklaga till Regeringsrätten ska denna begäran först ges prövningstillstånd (ett sådant prövningstillstånd som Kammarrätten precis inte gav överklagandet). Om detta sker kommer beslutet inte vinna laga kraft föränn någonstans i månadskiftet juni/juli.

Om sedan ärendet skulle få prövningstillstånd kommer det ta ytterligare flera månader, kanske ett år, innan ärendet är avgjort.

MEN!

Sannolikheten att ärendet ska få prövningstillstånd är snudd på 0%. Av alla ärenden som anmäls till Regeringsrätten prövas bara någon enstaka procent. De allra flesta av dessa ärenden kan man anta ha prövats i Kammarrätten, vilket "vårt" beslut alltså inte gjort. För att Regeringsrätten ska anta ärendet krävs nämligen att en dom skulle kunna få prejudicernade kraft, det räcker alltså inte bara med att man (dvs "Den klagande") tycker att beslutet är felaktigt eller olagligt.

Läs mer här, här och här.

Så alldeles oavsett om domen överklagas är det nu tid för alla företag som har ett finger med i byggandet av arenan, att sätta sig ner och slå fast en plan. Den förra planen har ju som vi vet slagits i spillror av den öken av tid som gått sen den fastställdes. Sedan det beslutet har dock räntor gått ner likväl som materialkostnader. Det som är ett osäkert kort är dock att de flesta företag i dagens finanskris gärna håller i pengarna...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar