2007-08-24

Formsvackan

I ett försök till att "catch-up" till allt som har hänt under de veckor undertecknad varit på semester kommer här ett försök till analys av det vi kan kalla för "formsvackan".

Till att börja med: VA?!

Arí försvann. Med sig tog han övriga spelares förstånd till att hitta nya vägar frammåt. Helt plötsligt fanns där ingen Ari, inte heller någon som liknade Ari, dvs ingen stark, central, kreativ kombinationsspelare. Kollaps.

En del hävdar att försvarspelet inte försämras av att en forward försvinner. Men det är väl klart att det gör! Alla spelare påverkas av att det fattas pusselbitar i elva-mannapusslet. Andra hävdar att vi tidigare spelat över vår förmåga och att verkligheten nu har landat. Det argumentet vill jag avfärda direkt med att det inte finns such-a-thing som spela över sin förmåga.

I vanliga fall brukar processen när ett nytt spelsystem införs följa modellen; först knackigt sen stabilt. För vår del har det onekligen varit tvärtom. Faktum är att vi spelar ganska så rejält annorlunda mot vad vi gjort under tidigare säsonger. Klart att stabiliteten blir fragil.

Nåja, 10-0 har ändå varit i rejäl överkant och det är bättre att helkollaps i två matcher än halvkollaps i tre. Förra året vände vi den säsongens formsvacka mot Djurgården på Stockholm Stadion. Repris i år?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar